Hvordan ser geparder ud?

Geparder er imellem 170 og 230 cm lange, fra snude til halespids. Geparder er ca 65-95 cm høje. De vejer imellem 30 og 65 kg. Hannerne er ofte størst og hunnerne er mindst. Geparder bliver op til 10-12 år gamle i naturen, men i zoo kan de blive op til 17 år gamle.
Geparder er orange med sorte pletter. De har sorte tårestriber fra øjnene og ned til munden. Ørerne er små men gode, øjnene vender fremad, men geparder kan se længere ud til siden end mennesker. Munden og tænderne er ikke så store som fx løvers, og geparder kan ikke brøle, men de spinner som andre katte og siger pipelyde, som lyder næsten ligesom babyfugle. Geparders tunger er ru og kan bruges til at rengøre deres egen og deres ungers pels med. Faktisk er tungen så ru at den også kan bruges til at få kød af knoglerne på de dyr som de spiser.
Geparders lunger er meget store så de ilter blodet godt, hjertet er også stort så det kan pumpe blodet hurtigt rundt i kroppen. Benene er lange og ser tynde ud, men de er rigtig muskuløse og bygget til fart. Gepardens klør er stærke og kan ikke trækkes ind. Kløerne får godt godt fat i jorden og hjælper med at løbe hurtigt. Lidt oppe ad foden sidder en rovklo på hver pote, som bruges til at tage fat med i byttet den fanger. Bagerst sidder gepardens lange hale, der hjælper med at holde balancen. Alt dette gør geparden til det hurtigste landlevende dyr i hele verden.

Geparder er i dag fredet.
Får 100 år siden fandtes der over 100.000 geparder i naturen, i dag findes under 10.000. Mennesker har ødelagt gepardernes levesteder, ved at fælde træerne og bygge huse, så nu kan de kun leve få steder. Mennesker har også dræbt mange geparder for at få deres smukke skind og dræbt geparderne fordi geparderne har taget nogle af deres husdyr.

Hvor lever geparder?

Geparder lever i Afrika og nogle få steder i Asien. Den afrikanske savanne er perfekt for geparder, idet de på lang afstand kan spotte dyr som de kan snige sig ind på og fange i en hurtig sprint. Tidligere levede de mange forskellige steder i verden fx også i Europa. Man kan se geparder i nogle få zoologiske haver, fx Ree Park i Danmark, og der findes reservater hvor geparder kan leve i fred for mennesker.

Hvordan bor geparder?
Hungeparder bor alene indtil de får unger. Ungerne er stor nok til at klare sig selv når der er ca 2 år gamle.
Hangeparder lever oftest i små grupper og det er tit brødre som lever sammen.
De fleste geparder bor på savannen i Afrika, der kan de camouflere sig og se langt og få øje på deres bytte.

Skøre unger
Gepardens unger er meget små når de fødes, faktisk kan de holdes i to menneske hænder. De er blinde når de fødes, men får syn efter en uges tid. Ungernes pels er noget anderledes end den voksnes gepards pels, den er lysebrun. Man mener at umgernes pels ser sådan ud for at de kommer til at ligne en honningegrævling, hvilket er et dyr som ingen gider jage.


Gepard unger er meget legesyge, de hopper og bider i hinanden og også i deres mor: Moderens hale bruger ungene fx i leg, som et farligt dyr der skal nedlægges! Når ungerne bliver lidt større, fanger moderen små dyr – uden at slå dem ihjel – og tager dem med hjem til ungerne, så de kan lære at fange og slå dem ihjel.

Jagt og føde

Geparder spiser mindre dyr, fx gazeller og kaniner. Hvis de prøver at fange større dyr kan de risikere at få en skade. Hvis de er skadede og ikke kan jage, så får de ikke noget at spise og kan dø. Geparder spiser nemlig helst kun dyr, de selv har dræbt, dvs de stjæler ikke de andres bytte – modsat en leopard fx ville gøre.
Når de jager sniger de sig ind på byttet indtil de er tæt nok på til at kunne spurte efter byttet.